PROFIL SPOLEČNOSTI
Barry Callebaut se zabývá výrobou a obchodem s kakaem, čokoládou a cukrovinkami. Firma vyrábí kakaové, čokoládové a cukrářské výrobky pro potravinářský průmysl, od průmyslových výrobců potravin až po řemeslné a profesionální uživatele čokolády, jako jsou čokolatéři, cukráři, pekaři, hotely, restaurace nebo catering. Její výrobní proces zahrnuje všechny fáze hodnotového řetězce kakaa a čokolády od získávání surovin až po dodávku hotových výrobků. Celosvětové aktivity společnosti jsou rozděleny do čtyř segmentů založených na geografickém základě: Global Cocoa, Europe, Americas a Asia Pacific. Firma provozuje více než 50 továren na výrobu čokolády a kakaa a je přítomna ve více než 30 zemích. Jako dceřinou společnost provozuje společnost Nyonkopa, licencovanou nákupní společnost se sídlem v Ghaně. Společnost sídlí ve Švýcarsku ve městě Curych.
Sektor:
Odvětví:
Zaměstnanci:
CEO:
Založeno:
Země:
Web:
Dokumenty:
Consumer Defensive
13 418
Peter Boone
1996
Švýcarsko
IPO:
Dividenda:
Burza:
Ticker:
Rating S&P:
Moody’s:
Portfolio GP:
ANALÝZA SPOLEČNOSTI
Tržby
Tržby mají viditelný cyklický stoupající trend. Společnost se taky snaží rozšiřovat své pole působnosti každoročními akvizicemi různých výroben po celém světě. Poslední akvizice proběhla v roce 2022 společnosti Attelli v Maroku. Tržby za rok 2022 činily 8.1 miliardy švýcarských franků, což byl nárůst o 12.3 % oproti předešlému roku 2021.
Zisk na akcii
Zisk na akcii má velmi podobný trend jako tržby, jen je tu více znát cykličnost. Ve finále z dlouhodobého pohledu je trend stoupající. V roce 2022 vygenerovala společnost 65.8 švýcarských franků na akcii, což znamenalo pokles o zhruba 6 % oproti předchozímu roku 2021. Tyto poklesy jsou samozřejmě způsobeny i sezonalitou.
Hrubá marže
Hrubá marže, neboli rozdíl mezi příjmem a náklady na prodané zboží nebo služby v roce 2022 byla 15 %. Společnost si drží své hrubé marže velmi stabilně poslední dvě dekády a to v průměru kolem 15 %.
ROIC
Návratnost investovaného kapitálu dosáhla v roce 2022 necelých 12 %, kdy dlouhodobý průměr za posledních 20 let se pohybuje kolem 13.6 %. Společnost je z toho pohledu finančně zdravá.
Právě se snažíte dostat na obsah, který je přístupný pouze členům.
PROFIL SPOLEČNOSTI
Barry Callebaut se zabývá výrobou a obchodem s kakaem, čokoládou a cukrovinkami. Firma vyrábí kakaové, čokoládové a cukrářské výrobky pro potravinářský průmysl, od průmyslových výrobců potravin až po řemeslné a profesionální uživatele čokolády, jako jsou čokolatéři, cukráři, pekaři, hotely, restaurace nebo catering. Její výrobní proces zahrnuje všechny fáze hodnotového řetězce kakaa a čokolády od získávání surovin až po dodávku hotových výrobků. Celosvětové aktivity společnosti jsou rozděleny do čtyř segmentů založených na geografickém základě: Global Cocoa, Europe, Americas a Asia Pacific. Firma provozuje více než 50 továren na výrobu čokolády a kakaa a je přítomna ve více než 30 zemích. Jako dceřinou společnost provozuje společnost Nyonkopa, licencovanou nákupní společnost se sídlem v Ghaně. Společnost sídlí ve Švýcarsku ve městě Curych.
Sektor: | Consumer Defensive |
Odvětví: | Food Products |
Zaměstnanci: | 13 418 |
CEO: | Peter Boone |
Založeno: | 1996 |
Země: | Švýcarsko |
IPO: | 15.06.1998 |
Dividenda: | Ano (ročně) |
Burza: | SWX |
Ticker: | BARN |
Rating S&P: | BBB |
Rating Moody’s: | Baa3 |
Portfolio GP: ANO | |
Web: barry-callebaut.com | |
Dokumenty: Tiskové zprávy |
Právě se snažíte dostat na obsah, který je přístupný pouze členům.