Skip to content Skip to footer

Barry Callebaut AG (BARN)

PROFIL SPOLEČNOSTI

Barry Callebaut se zabývá výrobou a obchodem s kakaem, čokoládou a cukrovinkami. Firma vyrábí kakaové, čokoládové a cukrářské výrobky pro potravinářský průmysl, od průmyslových výrobců potravin až po řemeslné a profesionální uživatele čokolády, jako jsou čokolatéři, cukráři, pekaři, hotely, restaurace nebo catering. Její výrobní proces zahrnuje všechny fáze hodnotového řetězce kakaa a čokolády od získávání surovin až po dodávku hotových výrobků. Celosvětové aktivity společnosti jsou rozděleny do čtyř segmentů založených na geografickém základě: Global Cocoa, Europe, Americas a Asia Pacific. Firma provozuje více než 50 továren na výrobu čokolády a kakaa a je přítomna ve více než 30 zemích. Jako dceřinou společnost provozuje společnost Nyonkopa, licencovanou nákupní společnost se sídlem v Ghaně. Společnost sídlí ve Švýcarsku ve městě Curych.

Sektor:

Odvětví:

Zaměstnanci:

CEO:

Založeno:

Země:

Web:

Dokumenty:

Consumer Defensive

Food Products

13 418

Peter Boone

1996

Švýcarsko

IPO:

Dividenda:

Burza:

Ticker:

Rating S&P:

Moody’s:

Portfolio GP:

15.06.1998

Ano (ročně)

SWX

BARN

BBB

Baa3

Ano

ANALÝZA SPOLEČNOSTI

Tržby

Tržby mají viditelný cyklický stoupající trend. Společnost se taky snaží rozšiřovat své pole působnosti každoročními akvizicemi různých výroben po celém světě. Poslední akvizice proběhla v roce 2022 společnosti Attelli v Maroku. Tržby za rok 2022 činily 8.1 miliardy švýcarských franků, což byl nárůst o 12.3 % oproti předešlému roku 2021.

Zisk na akcii

Zisk na akcii má velmi podobný trend jako tržby, jen je tu více znát cykličnost. Ve finále z dlouhodobého pohledu je trend stoupající. V roce 2022 vygenerovala společnost 65.8 švýcarských franků na akcii, což znamenalo pokles o zhruba 6 % oproti předchozímu roku 2021. Tyto poklesy jsou samozřejmě způsobeny i sezonalitou.

Hrubá marže

Hrubá marže, neboli rozdíl mezi příjmem a náklady na prodané zboží nebo služby v roce 2022 byla 15 %. Společnost si drží své hrubé marže velmi stabilně poslední dvě dekády a to v průměru kolem 15 %.

ROIC

Návratnost investovaného kapitálu dosáhla v roce 2022 necelých 12 %, kdy dlouhodobý průměr za posledních 20 let se pohybuje kolem 13.6 %. Společnost je z toho pohledu finančně zdravá.

Právě se snažíte dostat na obsah, který je přístupný pouze členům.

KOMUNITA

Pokud již do naší komunity patříte, zde se můžete přihlásit.

OBSAH

Nejste členem a zajímá vás, jak to tu chodí a co vše nabízíme?

ČLENSTVÍ

Rozhodli jste se k nám přidat a nebo vám skončilo členství?

NOVINKY

Ještě jste se nerozhodli? Nevadí, zůstaňte s námi v kontaktu.

PROFIL SPOLEČNOSTI

Barry Callebaut se zabývá výrobou a obchodem s kakaem, čokoládou a cukrovinkami. Firma vyrábí kakaové, čokoládové a cukrářské výrobky pro potravinářský průmysl, od průmyslových výrobců potravin až po řemeslné a profesionální uživatele čokolády, jako jsou čokolatéři, cukráři, pekaři, hotely, restaurace nebo catering. Její výrobní proces zahrnuje všechny fáze hodnotového řetězce kakaa a čokolády od získávání surovin až po dodávku hotových výrobků. Celosvětové aktivity společnosti jsou rozděleny do čtyř segmentů založených na geografickém základě: Global Cocoa, Europe, Americas a Asia Pacific. Firma provozuje více než 50 továren na výrobu čokolády a kakaa a je přítomna ve více než 30 zemích. Jako dceřinou společnost provozuje společnost Nyonkopa, licencovanou nákupní společnost se sídlem v Ghaně. Společnost sídlí ve Švýcarsku ve městě Curych.

Sektor:Consumer Defensive
Odvětví:Food Products
Zaměstnanci:13 418
CEO:Peter Boone
Založeno:1996
Země:Švýcarsko
IPO:15.06.1998
Dividenda:Ano (ročně)
Burza:SWX
Ticker:BARN
Rating S&P:BBB
Rating Moody’s:Baa3
Portfolio GP: ANO 
Web: barry-callebaut.com 
Dokumenty: Tiskové zprávy 

Právě se snažíte dostat na obsah, který je přístupný pouze členům.

KOMUNITA

Pokud již do naší komunity patříte, zde se můžete přihlásit.

OBSAH

Nejste členem a zajímá vás, jak to tu chodí a co vše nabízíme?

ČLENSTVÍ

Rozhodli jste se k nám přidat a nebo vám skončilo členství?

NOVINKY

Ještě jste se nerozhodli? Nevadí, zůstaňte s námi v kontaktu.